Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Email μας : syniteas@gmail.com


ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΕΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.


T Tο πρόγραμμα αφορά στην υποστήριξη φορέων οι οποίοι αναλαμβάνουν δράσεις σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των νέων σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

2. Στόχος του προγράμματος είναι :

· η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων, της εθελοντικής προσφοράς και της ανάληψης ευθύνης τους, μέσα από δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

· η ανάπτυξη του αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

· η ανάδειξη πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος.

3. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού θα αναλάβουν την ολική ή μερική χρηματοδότηση του σχεδίου του φορέα, το οποίο θα περιλαμβάνει οικολογικές, περιβαλλοντικές και οικοαναπτυξιακές δράσεις σε τοπικό επίπεδο, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές και στην ευαισθητοποίηση των νέων των περιοχών αυτών, καθώς και στην ανάδειξη πρακτικών διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

4. Για την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης, στο πλαίσιο της παρέμβασης σε μια πληγείσα από πυρκαγιά περιοχή, το χρονικό διάστημα ορίζεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008.

5. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιολόγηση των προτεινόμενων σχεδίων δράσης είναι :

α) η δράση να αφορά πυρόπληκτες περιοχές του έτους 2007 στους παρακάτω Νομούς:

- Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαϊας, Ηλείας, Λακωνίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας

- Αττικής, Εύβοιας

- Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας

- Βοιωτίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας

- Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας

( επισυνάπτονται αποφάσεις )

β) η συμμετοχή των νέων εθελοντών.

γ) η γραπτή έγκριση του περιεχομένου των δράσεων από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε οι δράσεις να εντάσσονται στο οργανωμένο σχέδιο υποστήριξης της περιοχής.

δ) αναλυτικός προϋπολογισμός.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις προτάσεις που θα προβλέπουν συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, εφόσον αυτό έχει συσταθεί, καθώς επίσης και στις περιβαλλοντικές - οικολογικές οργανώσεις.

6. Η υποβολή των αιτήσεων / σχεδίων θα γίνεται από τη δημοσίευση της παρούσας προκήρυξης μέχρι 30 ΜΑΙΟΥ 2008 και οι αιτήσεις θα κατατίθενται ή αποστέλλονται :

- ταχυδρομικά : στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Διεύθυνση Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, Τμήμα Οικολογίας, Αχαρνών 417-11143 Αθήνα

- με e-mail : ( perivallon2008@neagenia.gr )

- με φαξ : 210-2599302

- Πληροφορίες : τηλ. 210-2599470, -472, -473, -32

7. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο(ΑΙΤΗΣΗ) που έχει εκδώσει η Γ.Γ.Ν.Γ. για το σκοπό αυτό, και το οποίο μπορούν να προμηθεύονται από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ν.Γ. : www.neagenia.gr, από την παραπάνω διεύθυνση της Γ.Γ.Ν.Γ. και από τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων.

Οι αιτήσεις θα πρωτοκολλούνται από το Τμήμα Γραμματείας της Γ.Γ.Ν.Γ. (ημιώροφος) και θα χρεώνονται στο Τμήμα Οικολογίας. Στη συνέχεια θα αξιολογούνται σε πρώτο στάδιο από το Τμήμα Οικολογίας και σε δεύτερο στάδιο από κοινή Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η απόφαση επιχορήγησης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

8. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν :

  • Περιβαλλοντικές - οικολογικές οργανώσεις
  • Κάθε είδους σύλλογοι και σωματεία

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά πολιτιστικοί σύλλογοι, τοπικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι, σπουδαστικοί σύλλογοι κλπ.

  • Μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες, όπως προκύπτει από τα υποβαλλόμενα στοιχεία έχουν τουλάχιστον 2ετή λειτουργία.
  • Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες οι οποίες έχουν τουλάχιστον 2ετή λειτουργία.
  • Τοπικά Συμβούλια Νέων (έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος μέσω του οικείου οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε συνεργασία με άλλο φορέα της επιλογής τους).

9. Δεν επιχορηγούνται :

  • ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις νέων συνδεόμενες με αυτά, εταιρίες του εμπορικού δικαίου.
  • προτάσεις που αφορούν αποκλειστικά σε : συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, αμοιβές φυσικών προσώπων, εκδόσεις ή αγορές βιβλίων, εκδρομές, ταξίδια, έρευνες και μελέτες.

10. Μετά την έγκριση των προγραμμάτων οι φορείς θα ενημερωθούν εγγράφως από το Τμήμα Οικολογίας της Γ.Γ.Ν.Γ. για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που είναι απαραίτητα για την εκταμίευση των πιστώσεων.

11. Στην επιλεξιμότητα των δαπανών του κάθε σχεδίου εντάσσεται κάθε δαπάνη που συνδέεται απολύτως με την περιγραφόμενη δράση και αφορά κυρίως το τεχνικό μέρος, αφού απαραίτητο στοιχείο είναι ο εθελοντισμός.

12. Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν στη Γ.Γ.Ν.Γ. εντός 6 μηνών μετά την ολοκλήρωση της δράσης :

α) Απολογισμό με πρωτότυπα παραστατικά ανά κατηγορία δαπάνης σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

β) Έκθεση περιγραφής πεπραγμένων.

γ) Υλικό σχετικό με την υλοποιηθείσα δράση (φωτογραφίες κλπ.).


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα και mail που αναγράφονται ή επικοινωήστεμαζί μας

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Κάλεσμα στους νέους Δελτίο Τύπου 21/05/08

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΙΤΕΑΣ

Μια νεολαία που συμμετέχει, συγχρονίζει, συνδιαμορφώνει.


Τη στιγμή που τεχνηέντως ορισμένοι παρουσιάζουν μια γενιά αδιάφορη για τα κοινά ή ανήμπορη να συμμετάσχει και να συνδιαμορφώσει το περιβάλλον που χρειάζεται εκείνη για να αναπνεύσει, οι νέοι τις χώρας έδωσαν το βροντερό παρόν στις εκλογές του Μαρτίου και με την συνδρομή των Δημοτικών Αρχών ενεργοποίησαν στο 95% των δήμων της Ελλάδος το νέο θέσμο των τοπικών συμβουλίων νέων.

Στη πόλη μας ο θεσμός αυτός ενεργοποιήθηκε με επιτυχία και στις 2/05/08 το συμβούλιο νέων συγκροτήθηκε σε σώμα , με το Δ.Σ. να αποτελούν οι: Πρόεδρος: Παπαλάιος K. Ηλίας, Αντιπρόεδρος: Ζήσης Ζ. Παναγιώτης, Γραμματέας: Μόσχου Α. Μαρία, Ταμίας: Παπαλάιος Α. Γεώργιος, Υπεύθυνη Μαθητικού και μέλους του Δ.Σ.: Λύτρα Κ. Χριστίνα..

Στόχοι μας είναι να αναδείξουμε και να προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής, να επιλύσουμε ή έστω να ομαλοποιήσουμε προβλήματα των νέων της περιοχής καθώς και να αναλάβουμε πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, στήνοντας εκδηλώσεις ή πραγματοποιώντας εθελοντικό έργο.

Συγκεκριμένα οι τομείς δράσεις μας συνοπτικά θα είναι:

1. Ενημέρωση και παρότρυνση συμμετοχής των νέων σε όλα τα προγράμματα της Γραμματείας Νέας Γενιάς. ( Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.)

2. Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

3. Πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα τη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

4. Προσπάθειες και υποβολή προτάσεων προς υλοποίηση, για την καλύτερη προσαρμογή των νέων στις νέες τεχνολογίες και στο internet.

5. Προώθηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αιτημάτων που θα έχουν εξαχθεί από τη καθημερινή συζήτηση με τους νέους της περιοχής.

6. Δημιουργία κέντρου υποβολής παραπόνων, προτάσεων, καταγγελιών για ό,τι θέμα αφορά τους νέους.

7. Η Διαφήμιση της τοπικής ομορφιάς και παράδοσης μέσω της ανάδειξης του φυσικού πλούτου, της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

8. Προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργείας των νέων.


Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τους στόχους μας θεωρούμε απαραίτητη την υποστήριξη και τη συνεργασία μας με τη Δημοτική Αρχή της Ιτέας, με τη Νομαρχιακή Αρχή του Νομού μας, καθώς και με όλους τους συλλόγους και σωματεία της περιοχής.

Μ ε το παρόν δημοσίευμα το Διοικητικό Συμβούλιο προσκαλεί όλους τους νέους ηλικίας 15-28 να εγγραφούν στα μητρώα νέων του δήμου (πληροφορίες δημαρχείο 2ος όροφος) για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε για την επίτευξη κοινών στόχων.

Παραπάνω πληροφορίες για το θεσμό των συμβουλίων νέων, τη δράση μας, αλλά και τους στόχους μας αναλυτικότερα γραμμένους, θα βρείτε στο Blog μας http://syniteas.blogspot.com ,το οποίο λειτουργεί μέχρι να κατασκευαστεί η επίσημη ιστοσελίδα μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ.,

Ο Πρόεδρος

Παπαλάιος Ηλίας

Κιν.: 6936999356

Email επικοινωνίας syniteas@gmail.com

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Πρώτη ενημέρωση


Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ιτέας.

(ΤΟ.ΣΥ.Ν. Ιτέας)

1η σελ. Συνοπτικός ενημερωτικός οδηγός

2η σελ. Ορισμένες από τις προγραμματισμένες δράσεις του

συμβουλίου.

Τι είναι τα τοπικά συμβούλια νέων

Όργανα αρμόδια για τον εντοπισμό ,την ανάδειξη και την παρακολούθηση των προβλημάτων καιι αιτημάτων της νεολαίας, καθώς και αρμόδια να αναλάβουν οργανωτικές πρωτοβουλίες και να στήσουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.

Προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία προώθησης θεμάτων

Τα αιτήματα αυτά, καθώς και τα συμπεράσματα που θα συνάγονται από το εκάστοτε Τοπικό Συμβούλιο, θα προωθούνται μέσω του Προέδρου του Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα δρουν από κοινού για την προώθησή τους.


Η σύνθεση του πενταμελούς συμβουλίου νέων της Ιτέας

· Πρόεδρος : Παπαλάιος Κ. Ηλίας

· Αντιπρόεδρος : Ζήσης Ζ. Παναγιώτης

· Γραμματέας : Μόσχου Α. Μαρία

· Ταμίας : Παπαλάιος Α. Γεώργιος

· Υπεύθυνη Μαθητικού: Λύτρα Κ. Χριστίνα

Οι Στόχοι μας

1. Περισσότερες ασχολίες και κέντρα ελεύθερης άθλησης για τους νέους στην Ιτέα.

2. Τουριστική Ανάπτυξη της Ιτέας και της γύρω περιοχής.

3. Περισσότερες ευκαιρίες για εργασία των νέων.

4. Ευκολότερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο

5. Υποστήριξη της συμμετοχής των νέων σε εθελοντικές δραστηριότητες.

6. Περισσότερο ευαισθητοποιημένη κοινωνία στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Ορισμένοι άξονες δραστηριοποίησης του Συμβουλίου Νέων Ιτέας

  1. Η Διαφήμιση της τοπικής ομορφιάς και παράδοσης μέσω της ανάδειξης του φυσικού πλούτου, της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φυσικά κάθε φορά θα επιδιώκουμε τη συνεργασία του συμβουλίου νέων με αρμόδιους συλλόγους, όπως π.χ. «Ο Δεσμός»
  2. Η κινητοποίηση και η πορσπαθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης και της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, καθώς και η ανάδειξη εναλλακτικών μορφών άδρευσης.
  3. Δημιουργία κέντρου συνάθροισης των νέων, που θα αποτελεί τα γραφεία του τοπικού συμβουλίου και θα είναι εξοπλισμένο με Η/Υες με internet και γραφεία.
  4. Προσπάθεια ένταξης των νέων της Ιτέας σε όλα τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά προγράμματα για τους νέους.
  5. Προώθηση αιτημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο για δημιουργία κέντρων άθλησης και αναψυχής.
  6. Ευκολότερη πρόσβαση στην ηλεκτρονική γνώση.
  7. Ανάπτυξη κέντρου υποβολής προτάσεων, παραπόνων και καταγγελιών για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί.
  8. Κατασκεή εύχρηστου site, που οι νέοι θα μπορούν να ενημερώνονται για ό,τι θέμα τους αφορά.

Υποστηρίζοντας έμπρακτα τη δράση του EURO-DESK

9. Πληροφόρηση για σπουδές στο εξωτερικό, εύρεση πανεπιστημίων, και υποτροφιών.

10. Πληροφόρηση για εθελοντική υπηρεσία ή ανταλλαγές νέων για ορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. :2 εβδομάδες 3 μήνες) σε χώρες της Ευρώπης.

11. Ανεύρεση εταίρων στο εξωτερικό για την υλοποίηση κοινών δράσεων.

12. Εύρεση βοήθειας για την υλοποίηση ενός σχεδίου.

13. Πληροφόρηση για σπουδές

14. Πληροφόρηση για θέσεις εργασίας στο δημόσιο, αλλά και γενικότερα πληροφόρηση πάνω σε θέματα εργασίας.

15. Πληροφόρηση για ταξίδια στην Ευρώπη που χρηματοδοτούνται.

( Το 9 ως το 15 είναι μια υπηρεσία που ήδη λειτουργεί και μπορείτε να στείλετε e-mail στο syniteas@gmail.com , ή στο eurodesk@neagenia.gr, ή τηλεφωνικά στο210 2599421 ή ακόμα να επικοινωνήσετε με sms στο κινητό του προέδρου :6936999356. Ο τρόπος επικοινωνίας με sms είναι : Ερώτηση σχετική με τα παραπάνω θέματα [κενό] το όνομά σας [κενό] τη διεύθυνσή της κατοικίας σας [κενό] το τηλέφωνό σας [κενό].)

Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στους νέους να εκφραστούν θεσμικά, και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής τους κοινωνίας. Η φωνή της νεολαίας της πατρίδας μας μπορεί να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα μέσω της συνεργασίας όλων των ΤΟ.ΣΥ.Ν. και της συμμετοχής ακόμα περισσότερων νέων σε αυτό το θεσμό.


Οι εγγραφές νέων μελών στα συμβούλια είναι ανοιχτές και γίνονται στους Δήμους κάθε περιοχής. Εμείς σας προσκαλούμε όλους να εγγραφείτε και να εγγράψετε και τους φίλους σας, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε για την επίτευξη κοινών στόχων. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί σχεδόν 50 νέοι, στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε διπλασιάσει αυτό τον αριθμό.

Ας γίνουμε το «+» στη πόλη μας!

(Σύντομα το συμβούλιο θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό ενημέρωσης για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του θεσμού, καθώς και για τις δράσεις και τους στόχους του συμβουλίου της Ιτέας.)

Email επικοινωνίας με το ΤΟΣΥΝ Ιτέας syniteas@gmail.com

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template