Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών ζητεί το ΕΚ

(Σύνοδος Ολομέλειας)
Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις - 03-02-2009 - 13:48
"Κατέβασμα" του άρθρου σε μορφή PDF
Το τέλος της παιδικής πορνογραφίας θέλουν να δουν και οι ευρωβουλευτές

Το τέλος της παιδικής πορνογραφίας θέλουν να δουν και οι ευρωβουλευτές

Η δόλια προσέγγιση παιδιών μέσω του διαδικτύου για σεξουαλικούς σκοπούς (grooming) και η συμμετοχή σε παιδοφιλικές ομάδες συζήτησης ή παιδοφιλικών φόρουμ στο διαδίκτυο θα πρέπει να ποινικοποιηθούν, ενώ τα σεξουαλικά εγκλήματα θα πρέπει να υπόκεινται σε εξωεδαφική νομοθεσία. Αυτες είναι μερικές από τις προτάσεις που έκανε σήμερα το ΕΚ υιοθετώντας μια έκθεση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Υιοθετώντας με 591 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 6 αποχές την έκθεση της κ. Roberta ANGELILLI (ΕΕΕ, IT), οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ποινικοποίησης όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του grooming.

Πέραν της ποινικοποίησης της συμμετοχής σε παιδοφιλικές ομάδες συζήτησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε να μπορούν οι εθνικές διωκτικές αρχές να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να απαγορεύουν την πρόσβαση στους εν λόγω ιστοτόπους. Κάλεσε ακόμη τις επιχειρήσεις που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες να μην συνεργάζονται με ιστοτόπους στους οποίους προβάλλεται παιδική πορνογραφία.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ακόμη να υποχρεωθούν οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά να προβαίνουν σε καταγγελία όταν έχουν εύλογες υποψίες για τη διάπραξη κακοποίησης. Κάλεσαν δε τα κράτη μέλη να ελέγχουν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων για ορισμένες θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν επαφή με παιδιά.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να αναθεωρήσει την απόφαση-πλαίσιο σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Στόχος της αναθεώρησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία εθνικών συστημάτων διαχείρισης για τους δράστες σεξουαλικών αδικημάτων που θα περιελάμβαναν αξιολόγηση κινδύνου, προγράμματα παρέμβασης και παροχή θεραπείας για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επανάληψης διάπραξης των αδικημάτων.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, θα πρέπει να απαγορευτούν οι διαφημίσεις που ενθαρρύνουν την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ενώ ο σεξουαλικός τουρισμός θα πρέπει να ποινικοποιηθεί στο σύνολο των κρατών μελών. Επιπλέον, οι πολίτες της ΕΕ που διαπράττουν ένα σεξουαλικό αδίκημα εκτός της ΕΕ θα πρέπει να προσάγονται στην δικαιοσύνη βάσει μιας ενιαίας εξωεδαφικής ποινικής νομοθεσίας.




Εισηγήτρια:
Roberta ANGELILLI (ΕΕΕ, IT)
Έγγραφο:
A6-0012/2009
Διαδικασία:
Πρωτοβουλία
Συζήτηση:
03.02.2009
Ψηφοφορία:
04.02.2009

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template