Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κόμικ "Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιθαγένεια"

27 βραβευθέντες που θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες από 9-11 Μαΐου 2009.
Στην τελετή απονομής των βραβείων, παρουσία του αντιπροέδρου κ. Jacques Barrot, οι επικρατέστεροι θα λάβουν αντίστοιχα 6 000 ευρώ (1ο βραβείο), 4 000 ευρώ (2ο βραβείο) και 2 000 ευρώ (3ο βραβείο).


«Ευρωπαϊκή Ένωση και ιθαγένεια»: η Επιτροπή προκηρύσσει διαγωνισμό απευθυνόμενη προς όλους τους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Ευρωπαϊκή Ένωση και ιθαγένεια» - αυτός είναι ο τίτλος του διαγωνισμού που προκηρύσσεται σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2008, από τον κ. Jacques Barrot, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας. Σπουδαστές καλών τεχνών και γραφικών τεχνών, ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών, υπήκοοι ή κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σχεδιάσουν ένα κόμικ χωρίς λόγια, έκτασης μιας σελίδας, με θέμα την έννοια της ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να δοθεί σε όλους αυτούς τους νέους η δυνατότητα να εκφράσουν τις εμπειρίες τους από τη ζωή τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η έννοια της ζωής ενός πολίτη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας επιτρέψει να συμπεριλάβουμε ενεργά σε αυτό το σχέδιο άτομα που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να είναι αναγκαστικά υπήκοοι κράτους μέλους της, και να δώσουμε μια ευρύτατη διάσταση στην έννοια της ιθαγένειας», τόνισε ο αντιπρόεδρος κος Barrot. «Όταν μιλάμε για την έννοια της ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμαστε στην ίδια μας τη ζωή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε και συνέχισε: «Για τον λόγο αυτό, σήμερα, με την ευκαιρία της προκήρυξης αυτού του διαγωνισμού, προτείνω σε όλους τους σπουδαστές καλών τεχνών και γραφικών τεχνών, ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών, να δημιουργήσουν ένα κόμικ που θα ζωντανεύει την έννοια της ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι νέοι που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να παρουσιάσουν ατομικό έργο σε μορφή κόμικ χωρίς λόγια, έκτασης μίας σελίδας Α4, με θέμα την έννοια της ιθαγένειας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διαγωνισμός απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές καλών τεχνών και γραφικών τεχνών, ηλικίας 16 ετών και πάνω, κατοίκων ενός από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, μπορεί να συμμετάσχει και οποιοσδήποτε άλλος, πάντα ηλικίας 16 ετών και πάνω, που διαμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιαφέρεται για το θέμα.

Σε εθνικό επίπεδο, θα γίνει μια πρώτη επιλογή των έργων και οι τρεις επικρατέστεροι καλλιτέχνες θα κληθούν να παρευρεθούν στις 3 Απριλίου 2009, στην τελετή της απονομής των βραβείων που θα διοργανωθεί σε κάθε χώρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι 27 βραβευθέντες θα κληθούν στις Βρυξέλλες από 9-11 Μαΐου 2009, και στην τελετή προς τιμή των βραβευθέντων αυτών θα ανακηρυχθούν οι τρεις νικητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην τελετή απονομής των βραβείων, παρουσία του αντιπροέδρου κ. Jacques Barrot, οι επικρατέστεροι θα λάβουν αντίστοιχα 6 000 ευρώ (1ο βραβείο), 4 000 ευρώ (2ο βραβείο) και 2 000 ευρώ (3ο βραβείο).

Τα καλύτερα κόμικς θα παρουσιαστούν στους δικτυακούς τόπους των αντιπροσωπιών της Επιτροπής στα κράτη μέλη, καθώς και στον εξυπηρετητή Europa. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές ενημερωτικές εκστρατείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την ιθαγένεια.

Η πρωτοβουλία αυτή συμπίπτει με την πρόθεση που εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εντείνουν τις προσπάθειές επικοινωνίας τους με θέμα την ιθαγένεια.

Περισσότερες πληροφορίες δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eurocartoon.eu, που επιτρέπει και την πρόσβαση στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Διονυσία Ρηγάτου, Ανδρωνά Κατερίνα
Ομήρου 54
106 72 Αθήνα,
Ελλάδα
Tel: 210 36 43 224
Fax: 210 36 46 953
Email:
ellada@evroneolea.eu

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template