Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Μια κοινότητα σχολείων στο Διαδίκτυο

Οι εκπαιδευτικοί δίνουν νέα διάσταση στο δικτυακό τόπο "eTwinning".

Αρχικά ξεκίνησε ως σχέδιο προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία μέσω Διαδικτύου. Τέσσερα όμως χρόνια αργότερα, ο δικτυακός αυτός τόπος έχει έναν επιπλέον λόγο να υπερηφανεύεται: έχει γίνει ένα δημοφιλές δίκτυο επικοινωνίας εκπαιδευτικών.

Μέχρι στιγμής, 55.000 περίπου εκπαιδευτικοί, διευθυντές και βιβλιοθηκάριοι σχολείων από 29 χώρες έχουν εγγραφεί στη δωρεάν δικτυακή πύλη του eTwinning, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

“Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε μια τόσο εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων,” αναφέρει πανεπιστημιακός σε πρόσφατη δημοσίευσή του με τίτλο eTwinning – Adventures in language and culture στην οποία προαναγγέλλει σημαντικότατες εξελίξεις.

Ξεκινώντας το 2005 στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Comenius DeutschEnglishfrançais της ΕΕ, η διαδικτυακή αυτή υπηρεσία εξακολουθεί να κάνει αυτό για το οποίο συστάθηκε, δηλαδή να βοηθά τα σχολεία να δημιουργούν εικονικές τάξεις εξοπλισμένες με συστήματα τηλεδιασκέψεων ήχου και εικόνας. Μαθητές και σπουδαστές από διάφορες χώρες μπορούν να πραγματοποιούν συναντήσεις, να καταχωρούν εργασίες και να ανταλλάσσουν βοηθήματα στο πλαίσιο κοινών σχεδίων και μέσα σ' ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάνω από 5.300 σχέδια έχουν αυτή τη στιγμή καταχωριστεί στην πύλη, η οποία είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες. Διατίθενται επίσης πακέτα για διάφορα σχέδια, όπως π.χ. για τη σύσταση εικονικής εταιρείας και, για μικρότερα παιδιά, τη διήγηση μιας ιστορίας σε ψηφιακή μορφή.

Αλλά, όπως γίνεται συνήθως στον κυβερνοχώρο, ο δικτυακός τόπος απόκτησε δική του ζωή καθώς τον ανακαλύπτουν ολοένα περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Από τα 55.000 ενεργά μέλη, τα δύο τρίτα δεν συμμετέχουν σε σχολικά σχέδια. Οι περισσότεροι έχουν εγγραφεί για να επικοινωνήσουν με άλλους εκπαιδευτικούς και να ανταλλάξουν ιδέες. Οι εκπαιδευτικοί αναρτούν κάθε μήνα στο δικτυακό τόπο περισσότερα από 5.000 μηνύματα.

Τη διαχείριση της πύλης ασκεί το ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο "European Schoolnet" English, μια σύμπραξη από 31 υπουργεία παιδείας ευρωπαϊκών χωρών. Μετά την επιτυχία που σημείωσε η δικτυακή αυτή πύλη, δημιουργήθηκε νέα έκδοση για να προσελκύσει ακόμη περισσότερους ενδιαφερομένους. Η έκδοση αυτή προτείνει νέα εργαλεία (π.χ. ιστολόγια και wiki) που εξυπηρετούν τη γενικότερη συνεργασία και όχι μόνο μεμονωμένα σχέδια.

Κάθε χρόνο διεξάγεται διαγωνισμός για τη βράβευση των καλύτερων σχεδίων. Ένα από τα φετινά σχέδια προέρχεται από τέσσερα σχολεία (της Μ.Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας) και μελετά τη χρήση των βιντεομηνυμάτων (podcast) για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στο ετήσιο συνέδριο του eTwinning που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα 13-15 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα – δια βίου μάθηση DeutschEnglishfrançais.


Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template